(Vy)budujte svaly
Tělesný tuk funguje jako tepelná izolace, a když tělu chybí, tolerance chladu klesá. Podváha jde tak se zimomřivostí ruku v ruce. Důležitou úlohu sehrávají také svaly, které produkují vnitřní teplo, takže organismus zahřívají. Tak začněte proti zimě bojovat pohybem.
Zvyšte příjem železa a vitaminu B12
Ke správnému fungování potřebuje tělo také dostatek železa a vitaminu B12. Ty se podílí na tvorbě červených krvinek, které hrají důležitou roli při transportu kyslíku. Když jich máte málo, jste bledá, vyčerpaná a citlivější na chlad. Zvyšte proto přísun listové zeleniny, luštěnin a masa. Vitamin B12 pro změnu najdete v mléčných produktech, mase a rybách. Vegani ho pak musí suplovat prostřednictvím doplňků stravy.
Nestresujte se
Stres, úzkost nebo deprese dovedou doslova "zmrazit" náš metabolismus. V emočně náročných chvílích nám tak může být větší zima než obvykle, tělo totiž reaguje na mimořádnou situaci tím, že krev z končetin odvrací k srdci. Pro uvolnění napětí vyzkoušejte meditaci, jógu nebo nejrůznější dechové techniky.
Spěte
Větší náchylnost k chladu způsobuje i nevyspalost. Tělo totiž hůře reguluje teplotu. Dopřejte si proto každou noc alespoň sedm hodin spánku. Hlídat si však musíte především jeho kvalitu. Zaveďte rituály, které vám ji vylepší. Choďte spát pravidelně ve stejnou dobu, večer si dopřejte teplou koupel a před usnutím omezte sledování obrazovek televizí, počítačů a mobilů.
Pijte
Také nedostatečný pitný režim může za to, že je vám pořád zima. Lidské tělo je ze 70 procent tvořeno vodou a tekutiny přispívají k udržení tepla v organismu. Když nedostatečně pijete, tedy méně než 1,5 litru za den, metabolismus se zpomaluje a citlivost na chlad roste.
Zahřejte se zevnitř
Pocit chladu zažene i teplé jídlo. Vyměňte ranní studené jogurty za teplou ovesnou kaši a k obědu si místo salátu naservírujte pečenou zeleninu. Termogenními účinky disponují také různé druhy koření, vyzkoušejte třeba skořici, hřebíček, kardamom nebo kurkumu.
Vyrazte k lékaři
Stálý pocit chladu může být také signálem, že s naším tělem není něco v pořádku. Projevovat se tak může cukrovka nebo snížená funkce štítné žlázy. Když tedy nepomohou zmíněné rady ani změna životního stylu, neotálejte a vydejte se k lékaři. Na vině totiž může být závažnější onemocnění.
1. (Vy)budujte svaly
Tělesný tuk funguje jako tepelná izolace, a když tělu chybí, tolerance chladu klesá. Podváha jde tak se zimomřivostí ruku v ruce. Důležitou úlohu sehrávají také svaly, které produkují vnitřní teplo, takže organismus zahřívají. Tak začněte proti zimě bojovat pohybem.
2. Zvyšte příjem železa a vitaminu B12
Ke správnému fungování potřebuje tělo také dostatek železa a vitaminu B12. Ty se podílí na tvorbě červených krvinek, které hrají důležitou roli při transportu kyslíku. Když jich máte málo, jste bledá, vyčerpaná a citlivější na chlad. Zvyšte proto přísun listové zeleniny, luštěnin a masa. Vitamin B12 pro změnu najdete v mléčných produktech, mase a rybách. Vegani ho pak musí suplovat prostřednictvím doplňků stravy.
3. Nestresujte se
Stres, úzkost nebo deprese dovedou doslova "zmrazit" náš metabolismus. V emočně náročných chvílích nám tak může být větší zima než obvykle, tělo totiž reaguje na mimořádnou situaci tím, že krev z končetin odvrací k srdci. Pro uvolnění napětí vyzkoušejte meditaci, jógu nebo nejrůznější dechové techniky.
4. Spěte
Větší náchylnost k chladu způsobuje i nevyspalost. Tělo totiž hůře reguluje teplotu. Dopřejte si proto každou noc alespoň sedm hodin spánku. Hlídat si však musíte především jeho kvalitu. Zaveďte rituály, které vám ji vylepší. Choďte spát pravidelně ve stejnou dobu, večer si dopřejte teplou koupel a před usnutím omezte sledování obrazovek televizí, počítačů a mobilů.
5. Pijte
Také nedostatečný pitný režim může za to, že je vám pořád zima. Lidské tělo je ze 70 procent tvořeno vodou a tekutiny přispívají k udržení tepla v organismu. Když nedostatečně pijete, tedy méně než 1,5 litru za den, metabolismus se zpomaluje a citlivost na chlad roste.
6. Zahřejte se zevnitř
Pocit chladu zažene i teplé jídlo. Vyměňte ranní studené jogurty za teplou ovesnou kaši a k obědu si místo salátu naservírujte pečenou zeleninu. Termogenními účinky disponují také různé druhy koření, vyzkoušejte třeba skořici, hřebíček, kardamom nebo kurkumu.
7. Vyrazte k lékaři
Stálý pocit chladu může být také signálem, že s naším tělem není něco v pořádku. Projevovat se tak může cukrovka nebo snížená funkce štítné žlázy. Když tedy nepomohou zmíněné rady ani změna životního stylu, neotálejte a vydejte se k lékaři. Na vině totiž může být závažnější onemocnění.